devcheck › Kalkulačky › Odstupy stavieb

Kalkulačka odstupov stavieb

Vyberte typ stavby a okná v protiľahlých stenách — určíme odstupy podľa § 6 vyhlášky 532/2002 Z. z.

Výpočet minimálneho odstupu

m
Vyberte typ stavby
Odstup je len jeden z limitov. Koľko sa na pozemok reálne zmestí, určuje aj IPP, výška zástavby a tvar parcely. Regulatívy parcely ukáže mapa devcheck.

Čo stanovuje § 6 vyhlášky 532/2002

SituáciaOdstupUstanovenie
Medzi rodinnými domami (voľný priestor)min. 7 m§ 6 ods. 3
Rodinný dom od spoločnej hranice pozemkovmin. 2 m§ 6 ods. 3
Medzi rodinnými domami v stiesnených podmienkach, bez okien obytných miestnostímin. 4 m (bez 2 m od hranice)§ 6 ods. 4
Priečelie s oknami obytných miestností od okraja komunikáciemin. 3 m§ 6 ods. 6
Stavba na hranici pozemkuak trvalo neobmedzí suseda§ 6 ods. 2
Bytové a iné domypevné číslo neurčuje§ 6 ods. 1

Vyhláška č. 532/2002 Z. z. platí podľa § 84 ods. 23 zákona č. 25/2025 Z. z. do účinnosti nových vykonávacích predpisov, najneskôr do 31. 3. 2027. Záväzné podmienky pre konkrétnu stavbu určuje stavebný úrad; územný plán zóny môže určiť iné vzdialenosti rodinných domov (§ 6 ods. 5).

Čo rozhoduje pri bytových domoch

Časté otázky

Aký je minimálny odstup rodinného domu od hranice pozemku?
Podľa § 6 ods. 3 vyhlášky č. 532/2002 Z. z. najmenej 2 m od spoločnej hranice pozemkov. Ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi musí byť najmenej 7 m.
Kedy stačí medzi rodinnými domami 4 m?
V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých stien nie sú okná obytných miestností. Odstup 2 m od hranice sa potom nevyžaduje (§ 6 ods. 4).
Aký odstup platí pre bytové domy?
Vyhláška pre bytové domy pevné číslo neurčuje. Odstup musí spĺňať požiadavky na denné osvetlenie, preslnenie, požiarnu bezpečnosť a pohodu bývania (§ 6 ods. 1), takže ho určuje svetlotechnický a požiarny výpočet a podmienky územného plánu. Priečelie s oknami obytných miestností musí byť najmenej 3 m od okraja pozemnej komunikácie.
Môže stavba stáť priamo na hranici pozemku?
Áno, ale len ak jej umiestnením nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na určený účel (§ 6 ods. 2). Posudzuje to stavebný úrad.
Platí ešte vyhláška 532/2002 po novom stavebnom zákone?
Áno. Stavebný zákon č. 25/2025 Z. z. ju ponechal v platnosti do účinnosti nových vykonávacích predpisov, najneskôr do 31. marca 2027 (§ 84 ods. 23).

Podrobne: Odstupy stavieb od hranice pozemku (532/2002) · Kalkulačka preslnenia